BOYEP

21. yüzyılda yetişen bireylerin hızlı karar verme, kendini yönetme, eleştirel düşünme, üretme, problem çözme, esnek olma, girişimci olma, teknolojiyi etkin kullanma gibi çeşitli yaşam becerilerine sahip olması gerektiğini biliyoruz.
Bizler de bu doğrultuda YÖM Okulları olarak, MAKER yani edindikleri bilimsel ve yaratıcı düşünme becerilerini kullanarak ihtiyaçlarını tasarlayabilen bireyler yetiştirmek için BOYEP | Beceri Odaklı YÖM Eğitim Programı’nı uyguluyoruz.

BOYEP - BECERİ ODAKLI YÖM EĞİTİM PROGRAMI

YÖM Okulları olarak 21. yüzyılın ihtiyaçlarına yönelik; STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) TOD (Tasarım Odaklı Düşünme) MAKER (Yapan Kişi) SEL (Sosyo-Duygusal Öğrenme) Farklılaştırılmış Öğretim Modeli ve MEB Eğitim Programı’nın felsefe, ilke, kazanım ve becerilerinden yararlanarak tasarladığımız Beceri Odaklı YÖM Eğitim Programı’nı uyguluyoruz.

BOYEP ile öğrencilerimizin;

Sosyal, duygusal ve akademik anlamda kendilerini gerçekleştirebilen yaşamın dışında tutmadan gerçek durumlar karşısında problem çözebilen, eleştirel düşünen, yaratıcı, iletişim becerisi gelişmiş, sosyal sorumluluk sahibi, kültürel, çevresel ve evrensel değerlere farkındalığı yüksek, yaşam boyu öğrenen bireyler olarak YÖM okullarından mezun olmalarını hedefliyoruz.

BOYEP'TE OKURYAZARLIK

Matematik Okuryazarlığı

Öğrencilerimizin problem çözme stratejisi seçme, matematiksel modelleme, muhakeme etme, argüman üretme, iletişim, temsille gösterme, sembolik dil ve işlemleri kullanma ve matematiksel araçları kullanma yeterliliklerini geliştirerek Matematik Okuryazarlığı becerilerini geliştiriyoruz.

Bilim Okuryazarlığı

Öğrencilerimizin bilimsel bilgiyi tanıma, tanımlama, anlama ve yorumlamanın yanı sıra sosyal hayat içerisindeki pek çok olayı sorgulama ve bu olaylara bilimsel bir bakış açısıyla bakabilme yeterliliklerini geliştirerek Bilim Okuryazarlığı becerilerini geliştiriyoruz.

Anadil Okuryazarlığı

Öğrencilerimizin anadilde 10.000+ kelime ile okuma, yazma, anlama, kendini ifade etme kabiliyetlerini; özgün, nesnel ve eleştirel bir tarza sahip olma yeterliliklerini geliştirerek Anadil Okuryazarlığı becerilerini geliştiriyoruz.

Yabancı Dil Okuryazarlığı

Öğrencilerimizin “Dünya Vatandaşı” olarak 6000+ kelime ile İngilizce’nin yanı sıra ikinci yabancı dilde de okuma, yazma, anlama, kendini ifade etme kabiliyetlerini geliştirerek Yabancı Dil Okuryazarlığı becerilerini geliştiriyoruz.

Yapay Zeka Okuryazarlığı

Öğrencilerimizin giderek dijitalleşen bir dünyada güvenli ve etik bir şekilde katılım sağlamak için yapay zeka sistemlerini ve araçlarını eleştirel bir şekilde anlamalarını, değerlendirmelerini ve kullanmalarını sağlayan bilgi ve becerilerini geliştirerek Yapay Zeka Okuryazarlığı becerilerini geliştiriyoruz.

BOYEP'TE MAKER ALAN

Maker alan; “tüketmekten çok üretmek” anlayışına dayanır. Çocukların gerçek yaşamdaki malzemelerle temas kurup, keşifler yapabilecekleri, farklı öğrenme deneyimleri yaşayabilecekleri, özgürce tasarlayıp üretim yapabilecekleri, becerilerini geliştirebilecekleri bir alandır. Maker alanda; 4 temel istasyon bulunur: ‘Sanat-Tasarım, Teknoloji, Doğa-Geri Dönüşüm ve Bilim. Bu istasyonlarda yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi teşvik eden, çocuğun yaşına ve boyutlarına uygun gerçek malzemeler yer alır. Bu malzemelerle yapılacak, üretilecek olan her şey çocukların hayal gücüne, ilhamına, ilgisine, yaratıcılığına göre şekillenir.

Sanat Tasarım İstasyonu: Ahşap işleri için oyma, yontma, törpü gibi araçlar, ahşap parçalar, ahşap yapı inşa malzemeleri, şekil şablonları, kil, çamur, hamur, her türlü boya, fırça, kağıt, kumaş benzeri malzemeler bulunur

Doğa – Geri Dönüşüm İstasyonu: büyüteç, büyüteçli gözlem fanusu, doğa gözlem kutusu, pusula, artık malzemeler, dürbün, küçük boyutlu kum ve su havuzları, çeşitli bitkiler, doğal malzemeler (taş, toprak, kozalak, yaprak, deniz kabukları, kum vb), çeşitli duyu malzemeleri, mikroskop, teleskop, fener, yerküre, harita gibi malzemeler bulunur.

Bilim İstasyonu: Deney tüpleri, ölçü kapları ve kaşıkları, terazi, mıknatıs, pil, ampul, çeşitli teller ve kablolar, makaralar, borular, elektrik devresi, termometre, kronometre gibi malzemeler bulunur.

Teknoloji İstasyonu: Tabletler, Lego education duplo setleri, elektronik devre platformları ve kodlama yapabilecekleri araçlar bulunur.

BOYEP'TE ATÖLYELER

YÖM Okulları’nda atölyeler, çocukların doğasına uygun bir şekilde üretim odaklıdır. Atölyeler çocukların ilk önce kendilerini, yeteneklerini, ilgilerini ve ihtiyaçlarını tanıdıkları; daha sonra yaşamı deneyimleyerek anlamlandırdıkları öğrenme, gelişme ortamlarıdır.Çocuklar gün içerisinde en az bir defa kendi seçtikleri atölyelere katılırlar, atölye çalışmaları içerisinde fiziksel ve zihinsel olarak sürekli hareket halindedirler. Sorar, sorgular, düşünür ve üretirler…Birçok disiplinin bir araya getirilmesiyle oluşmuş atölyelerimizde, çocukların günlük yaşamda hobi haline getirebileceği ahşap işleri, heykel, seramik vb; yaşam becerisi kazanabileceği tamir, dikiş, bahçe işleri, marangozluk vb. kısa süreli çalışmalar ve spor, sanat, drama, dans tiyatrosu vb beceri gelişimine dayalı uzun süreli çalışmalar yer alır.Çocuklar maker alanda bireysel ya da küçük grup çalışmaları yapabilecekleri gibi ders içi ve ders dışı zamanlarda da bu alanı kullanabilirler.